Stress of opgejaagd gevoel? Een simpele techniek om dit a la minuut te veranderen.

Reageren op de automatische piloot

Veel van onze stress is een onbewuste reactie op wat ons overkomt. Een reactie die we meestal op de automatische piloot ervaren, gebaseerd op onze blik op de wereld die we door onze ervaringen in ons leven hebben gevormd. Er gebeurt iets, of je zit in een situatie, en hier reageer je op. Deze reactie laat zich zien in gedachten, gevoelens en gedrag. Doorgaans dus een compleet automatisch patroon.

Wanneer je dus in een situatie zit waarin je stress ervaart, schiet je door een vals gevoel van onveiligheid in een opperste staat van alertheid (lees: stress). Nu zijn we natuurlijk over het algemeen helemaal niet in levensgevaar en is deze stress reactie dus eigenlijk compleet overtrokken. Maar dat is wel hoe ons systeem is opgebouwd en is ontwikkeld door de tijd. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden waar je nou zo gestrest van raakt. Wat kun je dan in zo’n situatie doen? Heel simpel: gebruik de STOP techniek*.

S-T-O-P Techniek

Stop: merk op dat je gestrest bent en stop even met wat je aan het doen of denken bent. Sta even stil en voel hoe het met je is. Breng jezelf naar het huidige moment en probeer even alles wat er in het verleden of toekomst ligt daar te laten.

Take 3 breaths. Adem 3x goed in en uit en probeer naar je buik te ademen. Als je dit lastig vindt kun je je hand op je buik leggen en hier naar toe ademen zodat je deze ziet bewegen. Het klinkt misschien gek maar zucht er desnoods bij als je dit kan op dat moment. Dit ontspant namelijk direct je lijf en daarmee geef je je onderbewuste systeem een signaal dat alles ‘veilig’ is.

Observe: wat is er nu eigenlijk aan de hand? Waar ben je nu precies zo gejaagd en gestrest over? Even een voorbeeld: je hebt teveel werk liggen en het voelt alsof je het overzicht verliest en het niet weg gewerkt krijgt. Observeer eens hoe je hierover denkt. Wat zeg je tegen jezelf in gedachten?  Waar ben je precies bang voor? Hoe reëel is deze angst? Ben je bang dat je niet alles af krijgt? Wat zou in dat geval het gevolg zijn? Hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Soms merk je dat het niet erg is als ergens eens iets blijft liggen maar onbewust ben je mega gestrest omdat je alles goed wilt doen en alles af wilt hebben. Dus nogmaals: waar ben je nu echt bang voor? Je baan te verliezen? Af te gaan bij een klant of bij collega’s? Hoe groot is dit “gevaar” in werkelijkheid?

Proceed: nu je door even te stoppen en rustig adem te halen je systeem terugschakelt naar een lagere versnelling en tegelijkertijd merkt waar je nu daadwerkelijk zo bang voor bent kun je vanuit “rust”op zoek naar andere manieren om nu verder te gaan. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik het beste handelen om het resultaat te krijgen dat ik wil? Helpt het om eerst even prioriteit en overzicht aan te brengen? Of helpt het om even te relativeren? Doe wat op dat moment het beste voor je is.  

Doorbreek je (onbewuste) stress patronen

Check eens bij jezelf: hoe is het met jouw stress level? Hoe vaak voel jij teveel stress of op een opgejaagd gevoel? Weet dat kortdurige stress echt niet schadelijk is als je zo nu en dan even moet pieken. Het is een ander verhaal wanneer je dit vaak merkt gedurende de week. Dit wil je echt niet, de effecten op je gezondheid, relaties en prestaties kunnen door teveel stress echt groot zijn. Een ding is zeker: door rennen op de automatische piloot helpt je niet om minder stress te ervaren. Wat doe jij dat ervoor zorgt dat je zoveel stress ervaart? Vanuit welke gedachten en angsten en dus patronen handel je en wat kun je doen om deze patronen te doorbreken? Als je hierin mijn hulp kunt gebruiken plan gerust een gratis en vrijblijvende inzicht sessie in.

Liefs Marly

*met dank aan Deepak Chopra