Welke angsten triggeren jouw stress?

De zes basis angsten die zorgen voor onze stress

Wanneer we stress ervaren komt dit omdat een dieperliggende angst wordt getriggerd. We belanden dan in dat deel van onze hersenen dat ook wel het reptielenbrein wordt genoemd. Het reptielenbrein is gericht op overleven: vechten of vluchten.  En dit zorgt vervolgens weer voor het gevoel van stress. Stress op zichzelf is namelijk niet slecht en heeft een functie. Alleen de constante stroom van stress door angst die wij ervaren vandaag de dag staat niet meer in verhouding en is ongezond.

Grofweg kun je deze angsten onderverdelen in de volgende categorieën:

1.       Angst om niet gewaardeerd te worden.

Eigenlijk het gevoel van “ik ben niet goed genoeg”.  Je bent erg op zoek naar waardering en bevestiging van je goede werk. De valkuil hierbij is dat je steeds harder gaat werken en maar doorgaat in de hoop dat je waardering krijgt voor je werk. Wanneer je deze dieperliggende angst niet bij de bron aanpakt zal je dit gevoel nooit krijgen. Het gevolg is dat je maar doorgaat en doorgaat in de hoop op deze waardering. Je gaat over je grenzen heen en raakt uiteindelijk overspannen of burn-out.  

2.       Angst voor confrontatie.

Je bent erg bezig met aardig gevonden willen worden om zo confrontatie te vermijden. Je wit namelijk niets verliezen en je bent bang dat een confrontatie leidt tot verlies.  Het constant vermijden van confrontatie zorgt voor veel stress en maakt ook dat je regelmatig over je eigen grenzen stapt om confrontatie te vermijden.

3.       Angst om te falen.

De overtuiging dat je niet mag falen heeft veel invloed op de stress die je ervaart. Het maakt dat je zaken eindeloos overdenkt, dat je verkrampt in de dingen die je doet. Veel piekeren en onevenredig plannen, of zelfs perfectionisme.  In mijn praktijk kom ik veel perfectionisten tegen en ik ben er zelf in de basis ook een. Leren omgaan met perfectionisme is een belangrijks stap in het afrekenen met ongezonde stress.  

4.       Angst voor chaos.

Je bent bang om de controle los te laten, dat je het geheel niet meer overziet en dat je de gevolgen van deze “chaos” niet aan kunt. Je wilt overal controle over houden en je zoekt voorspelbaarheid en grip. De control freak, die koste wat kost op zoek is naar overzicht en (schijn) zekerheid. De praktijk is namelijk dat je heel weinig invloed hebt op andere mensen/ situaties maar dat je hier wel heel veel energie (en daarbij stress) in steekt. aan je denkt. Leren om te gaan met onvoorspelbaarheid en meer leven vanuit overgave en vertrouwen werkt hierbij goed om deze stress bron aan te pakken.

5.       Angst om niet geliefd te zijn.

Erbij willen horen, constant invullen wat anderen denken en het voldoen aan verwachtingen. Pleasen en aanpassen zorgen ervoor dat je voortdurend voorbij gaat aan je eigen grenzen (en soms ook normen en waarden). In feite wijs je jezelf af in deze situaties en stel je jezelf teleur. Dit vermogen om te pleasen en aanpassen zie ik ook vaak bij hooggevoelige vrouwen. Hoe kun je zorgen dat je dichter bij jezelf blijft? Je zult merken dat je nog steeds geliefd bent, sterker nog: misschien wel meer!

6.       Angst voor tekort.

Ik heb niet genoeg. Ook een typisch overlevings instinct wat je (nog)veel ziet vandaag de dag. Herken je dit? Je hoort bij de rijkste groep mensen van de wereld en nog ben je bang dat je zonder die baan met dat goede salaris niet goed kunt overleven. Dat een groter huis ons gelukkiger zal maken etc. We voelen dagelijks de angst dat we te weinig geld/spullen/eten/[vul hier jouw thema in] hebben. We worden ook door o.a. reclame voortdurend op deze gevoelens van tekort gewezen maar in feite is dit voor velen van ons geen reële levensbedreigende situatie.  

Wil jij meer inzicht in wat je kunt doen om af te rekenen met deze angsten en daarmee jouw stress? Boek gerust een gratis inzichtsessie om te ontdekken wat mogelijk is.