Weet je niet wat je wilt? Hulp bij keuzestress

Top 5 regrets of the dying als richtingaanwijzer bij keuzestress

Je leven bewust leven is voor mij elke dag weer mijn speerpunt. Waar draait het leven nu echt om voor mij? Ik gebruik de "5 regrets of the dying" vaak om bij mezelf na te gaan of ik de juiste keuzes maak. Niet omdat ik bezig ben met hoe het straks op mijn sterfbed zal zijn maar wel om bij mezelf te checken of ik bewust de juiste keuzes maak. Bijvoorbeeld waneer ik keuzestress ervaar bijvoorbeeld of wanneer ik pieker over zaken die eigenlijk niet écht belangrijk voor me zijn.

Wat kunnen we leren van de spijtbetuigingen van stervende mensen? De stervenden zijn achteraf gezien meer bezig met de relaties die ze (al dan niet) hadden opgebouwd en met oprecht gelukkig zijn dan met bezit, financiele rijkdom en status.

1. Ik wilde dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, in plaats van te leven zoals anderen van mij verwachtten.

Dit werd het vaakst genoemd. Veel patiënten vertelden dat ze betreurden dat ze hun dromen zo snel hadden opgegeven.

2. Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt.

Veel patiënten hadden diepe spijt dat ze, door hun werk, te weinig tijd hadden doorgebracht met hun kinderen en hun partner.

3. Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te spreken.

Veel mensen hadden te vaak hun emoties onderdrukt om anderen niet voor het hoofd te stoten. Dat had geleid tot verbittering en wrok.

4. Ik wilde dat ik mijn vriendschappen beter had onderhouden.

Veel patiënten vertelden dat ze hun vrienden van vroeger zo misten.

5. Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.

Angst voor verandering had ervoor gezorgd dat veel mensen waren blijven hangen in een leven waar ze eigenlijk niet tevreden over waren.

Voor mij werkt het goed om deze punten scherp te houden in mijn beslissingen en me te helpen zodra ik keuzestress ervaar. Of wanneer ik mezelf betrap op gepieker over zaken die eigenlijk niet echt belangrijk zijn. Even relativeren helpt mij dan. Check eens bij jezelf: hoe kijk jij hier tegenaan?