Start with WHY - waarom doen wat belangrijk voor je is stress verlagend werkt

Al jong leerde ik de (harde) les dat het belangrijk is om bewust te leven naar wat belangrijk voor je is. Dat je belangrijk maakt waar je leven echt om draait voor jou en dat je geluk niet moet uitstellen. Ik leerde die les van mijn lieve vader die zich letterlijk jaren te pletter gewerkt. 

Even doorzetten, niet zeuren

Hij was zijn hele leven bezig geweest om de corporate ladder binnen een van de 'big four firms' in de accountancy branche te beklimmen. Grow or go- promotie op promotie volgde en verhuizing na verhuizing was het resultaat voor ons gezin. Toen er weer een verhuizing dreigde door een van zijn promoties besloot hij een paar jaar op een neer te reizen van Zwolle naar Amsterdam. Een paar jaar flink investeren, goed verdienen, zodat hij daarna voor zichzelf kon beginnen vanuit financiële vrijheid. Het grote genieten kon dan beginnen.

De prijs voor toekomstig geluk

Jarenlang sleepte hij zich door de week heen. Voor dag en dauw stond hij op om, kokhalzend van de stress, naar zijn werk in Amsterdam te rijden en pas laat in de avond terug te keren. Ik herinner me vooral zijn afwezigheid en zijn stress. Het grote genieten bleef uit. Toen het moment daar was dat hij eindelijk de vruchten kon plukken van zijn harde werk nam hij ontslag en gunde zichzelf een periode van rust. Compleet uitgeblust lag hij hele dagen op de bank, de overmatige stress had duidelijk zijn tol geëist.

Een paar maanden later werd longkanker bij hem geconstateerd en na een klein jaar overleed hij. Het grote genieten is er nooit van gekomen. Dit heeft op mij een enorme impact gehad. Op dat moment besloot ik dat ik bewuste keuzes zou maken. Het leven is te kort om je geluk uit te stellen.

History repeating.

En toch trof ik mezelf vele jaren later voor de tweede keer in een burn out aan. Ik kon helemaal niet meer functioneren, was mezelf helemaal kwijt. Verloren in eindeloos gepieker en gebonden door een hardnekkig slaapprobleem. Ik had het korte lontje dat ik bij mijn vader herkende en ook mijn gezin ging gebukt onder de stress. Hoe heb ik het zover kunnen laten komen dacht ik?

Het roer om, op koers naar vrijheid

Ik koos net als hij voor een periode van rust en heb voor mijzelf heel helder een waarden kompas gemaakt van waar het in mijn leven om draait en waar ik mijn belangrijke beslissingen naast leg.  Mijn keuzes maak ik nu bewust en doordat ik leef naar wat voor mij écht belangrijk is. De ongezonde stress heb ik gedag gezegd. Dit betekent echt niet dat elke dag een groot feest is. Het betekent wel dat ik nu eindelijk mijn leven leef en niet (meer) die van een ander. En dat is voor mij vrijheid. Waar stel jij je geluk uit? En wat doet dit met jouw stress?