Van stress word je niet ziek - waarvan dan wel?

Hoe we over stress denken bepaalt of we er ziek van worden of niet. Niet de stress zelf. Stress zelf is namelijk niet ongezond. Het is een prachtig mechanisme van ons systeem dat ons in staat stelt kortdurende piekprestaties te leveren. Bij stress denkt ons systeem dat we in gevaar zijn en door het verhogen van onder andere ons adrenaline niveau kunnen we sneller handelen. Piekprestaties dus!

Wanneer wordt stress dan toch ongezond?

Wat maakt dan dat er zoveel mensen last hebben van stressgerelateerde klachten? Vaak is dit een combinatie van:

-       Teveel van jezelf vragen,

-       Niet luisteren naar je eigen behoeften, emoties of fysieke signalen. 

-       (Onrealistische) verwachtingen over jezelf, anderen of situaties die niet worden waargemaakt

-       Onzekerheid, perfectionisme en people pleasing.

-       Machteloosheid en frustratie ervaren over zaken, situaties of personen waar je geen invloed op hebt.

-       Te weinig rust inbouwen voor ons lijf en brein.

 Het chronisch stress ervaren door deze oorzaken is dus wél ongezond. Ervaar jij ook veel stress en wil je dit aanpakken om verdere klachten te voorkomen? Check dan eens hoe je denkt over stress en bekijk deze video.  

De winst zit in het luisteren naar jezelf, in het kennen en respecteren van je eigen grenzen, in het handelen naar je belangrijkste (kern) waarden en het ontwikkelen van gezond zelfvertrouwen. Het goede nieuws is dat je hier dus wél invloed op hebt. 

 Wil jij hierin ook stappen zetten om de patronen die zorgen voor jouw (chronische) stress aan te pakken? Mijn aanpak werkt met aantoonbaar resultaat. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende inzichtsessie: