Hoe blijf je energiek en ontspannen tijdens de december drukte?

We zitten in de eindsprint van dit jaar. Ieder jaar is dit voor de meesten van ons een extra drukke periode. Werktechnisch ben je bezig met het afronden van alle deadlines voor dit jaar en het voorbereiden van komend jaar. En tegelijkertijd voel je fysiek (en mentaal) het effect van de donkere dagen. Griep, verkoudheid, vermoeidheid etc. En als klap op de vuurpijl hebben we mega veel privé “verplichtingen” in deze maand.  

Waar de gehele natuur in rust gaat in deze tijd van het jaar proppen wij onze schema’s ramvol. Wij verwachten van onszelf een peak performance terwijl ook onze natuur vraagt om vertraging en rust. Gek eigenlijk toch? Het is een beetje als tegen de stroom in zwemmen. Het is niet voor niks dat we in januari massaal in een dip belanden. We overvragen onszelf in deze periode en daar betalen we later de rekening voor. Wat kun je doen om in deze drukke tijd ontspannen te blijven?

1.       Check je verwachtingen

Wat verwacht jij van jezelf in deze periode? Wat “moet” je allemaal doen? Hoe voel je je fysiek en mentaal? En belangrijker: matchen de verwachtingen met wat je daadwerkelijk kunt leveren? Stel je verwacht dat je juist nu een tandje bij kunt zetten terwijl de realiteit is dat je snotterend en met koppijn de dag doorkomt. Iets klopt niet aan dit plaatje. En dan voldoe je dus niet aan je eigen verwachting. Dit geeft stress.

Het helpt om te kijken naar wat je realistisch gezien van jezelf kunt verwachten. Stel je legt de lat wat lager, hoe voelt dit? Veel drukte die we ervaren in deze periode is (ongemerkt) zelf opgelegde druk. Waar kun je jezelf lucht geven?

2.       Ga bewust met je energie om

Wat je in deze drukke tijd nodig hebt is energie. Maak dit dan ook belangrijk. Luister goed naar je lichaam en signalen. Wanneer jij je goed voelt kun je de drukte beter aan. Signalen negeren en doorgaan met kiezen op elkaar lijkt dapper en sterk maar is echt niet effectief en productief. Bewust je energie managen wel.

Maak voor jezelf een overzicht van mensen of activiteiten die je energie opleveren. Zet dit af tegen wat je energie kost. En maak de inschatting of dit gevoelsmatig in balans is.

Zorg voor voldoende daglicht en ga extra vaak naar buiten. In deze donkere dagen is daglicht vangen extra essentieel voor zowel je nachtrust als je energie en gemoedstoestand. Even wandelen na de lunch doet wonderen voor je energie niveau. Juist een gebrek aan daglicht nekt ons in deze tijd van het jaar.

Voeding: gezond eten en drinken is extra belangrijk in deze tijd van het jaar. Extra fijn dus dat overal pepernoten en chocola te pakken is momenteel. Hoewel het verleidelijk is om met een suiker boost even je energie en gemoedstoestand op te vijzelen gaat je dit alleen maar verder van huis helpen. Stel jezelf de vraag bij wat je eet en drinkt: voeding of vulling?

Maak rust een grote prioriteit, beweeg mee met de natuur. Ben je moe? Ga wat eerder naar bed als dit kan. Ga veel vaker offline. Geef je lichaam en brein rust. Sport, mediteer, doe wat jou fysiek en mentaal oplaadt. Beweeg zoveel mogelijk mee met je behoeften en het ritme van de natuur.  

3.       Maak keuzes en focus

Wees heel bewust waar je jouw aandacht heen laat gaan de komende weken. Je kunt je tijd, aandacht en energie maar één keer besteden. Wordt er meer van je verwacht dat je kunt doen? Dan zit er niks anders op dan keuzes maken.

“Identify the essential – eliminate the rest” Een prachtige quote die voor mij altijd goed werkt als ik merk dat ik meer van mezelf verwacht dan ik kan waarmaken. Wat is voor jou de komende periode het belangrijkst? Waar lever je op je werk het meest waarde en welke taken kun je ook skippen? Denk aan de 20-80 regel: we behalen 80% resultaat met 20% inspanningen. Weet jij wat jouw 20% is? Waar maak jij de meeste impact in je taken en activiteiten? Spoiler alert: je door je email-inbox laten leven is hier niet een van! Dit geldt ook voor wat betreft jouw fitheid en privé verplichtingen. Waar wil je écht bij zijn? Wat heb je nodig om zo energiek en fit mogelijk te zijn? Welke activiteiten zou je kunnen skippen?

Het is begrijpelijk dat je gauw mee rent in de hectiek van iedereen om je heen in deze drukke tijd. Maar dit hoeft gewoon echt niet. Jij kunt andere keuzes maken. Denk jij bij het lezen van deze punten: leuk hoor maar voor mij werkt het net even anders? Of werkt het niet? Dan is het echt goed om te onderzoeken waar jouw verwachtingen en overtuigingen je tegen houden.

Waar geef jij gas met je voet op de rem? Waar lek jij energie? Wil je structureel meer rust en ontspanning? Plan gerust een gratis inzichtsessie met me in zodat we jouw energie lekkende overtuigingen en patronen aanpakken.