Van je werk houden is alleen voor de lucky ones....toch?

Even een test: wat denk jij als iemand zegt: “ik hou echt van mijn werk”? Denk je dan: hmm is dat echt zo? Dit is alleen voor een select groepje “lucky ones weggelegd? Of denk je: good for you, dat heb ik ook!

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.

Een van de belangrijkste remedies tegen werkstress is doen wat je echt leuk vindt op een manier die bij je past. En ik kan uit eigen ervaring zeggen hoe waardevol het is als je jezelf een gezond stressniveau gunt door je leven in te richten op een manier die bij je past.   

Ik geloofde het voorheen gewoon echt niet. Mensen die hun werk geweldig vinden en die er zelfs van houden. Misschien een kleine groep lucky ones dan. Ik had een goede baan, bij een mooi bedrijf en met fijne collega’s, goede voorwaarden, flexibiliteit, reistijd etc. Alles was dik in orde. Kortom: op de checklist van je baan houden scoorde ik heel goed. En toch: deze baan en ik waren niet in love. Ik geloofde er namelijk diep van binnen niet in: houden van je werk. Een hardnekkige overtuiging die tussen mij en echt werkplezier in stond.

Het totaalplaatje van het werk dat ik deed, hoe mijn privéleven er uitzag, waar ik behoefte aan had en wat mij voldoening gaf klopte niet.

Op papier een goed leven; in de praktijk twee keer opgebrand door chronische stress. Wat deed ik toch verkeerd?

Mijn besluit dat ik een gezond stressniveau verdiende was de start van een heel ander pad. Ik ging het spoor van enthousiasme volgen. Waar word ik blij van? Wat doe ik graag? Waar ben ik goed in? Wat vind ik belangrijk? Welk probleem wil ik oplossen? Een aantal voorbeelden van vragen die ik mezelf ging stellen. Ik stelde heldere doelen, gunde mezelf het proces met daarin elke keer kleine en haalbare stappen. De vele kleine stappen waren samen een mega stap.

Ik kan nu echt zeggen: I love my job! Ik heb dus echt mijn overtuiging aangepast: het is wel degelijk mogelijk om van je werk te houden.

En nee het is niet alleen voor de “lucky ones”. “Lucky” impliceert namelijk dat je dit alleen kunt bereiken met “geluk hebben” - iets waar je geen invloed op hebt. Ik heb er hard aan gewerkt om mezelf op dit punt aan te treffen.

Ik ging dromen van hoe mijn leven eruit zou zien als ik het voor het zeggen had en ik gunde mezelf dit proces. Elke keer kleine en haalbare stappen zetten. Kon ik aan het begin overzien hoe het zou gaan lopen? Nee. Was het spannend en soms doodeng? Ja. Was het alles waard? FOR SURE!

Zo loop ik vanmorgen buiten, in de natuur, in het herfstzonnetje met een van mijn lieve klanten. We concluderen dat hij na een paar sessies voor nu helemaal klaar is. Van mega gestrest naar heel happy waar hij nu staat. Voor nu niks meer te wensen. Een fijne cocktail van elementen die mij doen houden van mijn werk: buiten zijn, in de natuur, met fijne mensen. Dat ik bij kan dragen aan iets wat ik heel erg belangrijk vind: afscheid nemen van chronische en ongezonde stress. Dan voel ik weer dat het zo klopt. Deze baan en ik houden van elkaar.  

Droom jij ook van een ander totaalplaatje dan waar je nu staat? Wil je ook streep zetten door jouw hoge stress level? Dan heb je dus te besluiten dat jij ook een “lucky one” wilt worden. Besluit dat je hierin wilt onderzoeken en maakt dit belangrijk. Hoe en wanneer je er komt en hoe dit er precies uit ziet komt pas daarna. Gun jezelf dit proces en realiseer je dat wat je gelooft ook jouw werkelijkheid wordt.

Meer weten over mijn reis naar mijn droombaan en een gezond stressniveau? Welke game-changers mij van A naar B hebben gebracht? Laten we een kop koffie drinken tijdens een gratis en vrijblijvende inzichtsessie.