In 4 stappen minder druk maken om wat anderen van je denken

Ken je dat gevoel? Dat je je druk maakt om wat iemand van je zal denken of vinden? En dat dit gevoel best wel veel invloed heeft op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en welke beslissingen je neemt? Heel erg zonde want vaak betekent dit bezig zijn met andermans mening of oordeel dat je dit niet helpt maar dat het je eerder saboteert. Het leidt tot gepieker, onzekerheid, stress en vaak het overschrijden van je eigen grenzen. En laat dit nou echt niet nodig zijn. Wil je weten wat je kunt doen om hier minder last van te hebben? Lees dan even verder.

Hoeveel levert het je eigenlijk op?

Dat druk maken om wat anderen vinden of denken: wat levert het je op in de praktijk? Het is natuurlijk een poging van je brein om je te beschermen tegen afwijzing of falen. Dus die intentie is goed. En in veel gevallen zorgt het nagaan wat anderen denken of vinden ervoor dat je beter aansluiting vindt bij een groep. Alleen: schieten velen van ons hier in door en is deze strategie alles behalve effectief.  Heel zonde want het ontneemt ons energie en plezier. Het is daarom echt bevrijdend als je dit minder doet en hier anders mee leert om te gaan.  

“Ach joh maak je niet druk om wat anderen denken!”

Vaak weet je wel dat dit iets is waar jij tegenaan loopt in de praktijk en dat je dit niet helpt. Je hebt wellicht al eens het advies gekregen: “Maak je niet zo druk om wat anderen (over je) denken.” Het lijkt een enorme no-brainer, en dat is het eigenlijk ook. Maar het weten én het echt voelen en ernaar handelen blijkt vaak nog een ware uitdaging. Vaak is dit een patroon dat je al jaren doorloopt en dat je dus bij de bron wilt doorbreken. In de coaching trajecten die ik met mijn cliënten doorloop gaan we juist daar aan de slag waar dit probleem ontstaat: hoe jij over jezelf en over de wereld om je heen denkt. De overtuigingen die je hebt opgebouwd en hoe dit zich uit in gedachten en gedrag.

Het is een vaardigheid – en die kun je dus leren

Realiseer je dat je dit wel degelijk kunt veranderen. Zie het als een vaardigheid en niet een (aangeboren) talent dat jij toevallig wat minder bezit. Natuurlijk ken je vast wel mensen die zich veel minder druk lijken te maken om wat anderen van ze vinden dan jij. De een gaat hier van nature makkelijker mee om dan de ander. Maar niet getreurd: het is te leren en te trainen. Hieronder de stappen die mij enorm geholpen hebben om met dit vervelende patroon af te rekenen.  

In 4 stappen jezelf bevrijden van wat anderen van je vinden

Stap 1: bewustwording en herkennen

Alle verandering begint bij je bewust worden van een patroon of gedrag dat je niet (meer) dient. Je wilt hierin iets veranderen. Dus check eens bij jezelf: hoe vaak ben jij bezig met de mening of oordelen van anderen? In welke situaties doe je dit? In welke omgevingen of gezelschappen doe je dit meer of juist minder? Hoe voel je je erbij? Wat denk je dan vaak dat mensen denken? In hoeverre beïnvloed het jouw gedrag en  beslissingen? Observeer zonder oordeel om gewoon eens te zien hoe je dit doet. Het geeft je veel informatie over het patroon dat jij dus (meestal automatisch) afdraait. Vanuit daar kun je namelijk aan de slag met andere gedachtepatronen en strategieën.

Stap 2: Bevraag jezelf. Is het eigenlijk wel waar?

Een eerste check is belangrijk om vast te stellen of wat je denkt dat de ander zal denken of vinden eigenlijk wel klopt. Onze gedachten creëren we namelijk zelf op basis van ons “model van de wereld” – onze set aan waarden en overtuigingen die we gedurende ons leven ontwikkelen. Het is dus nooit een objectieve ervaring of exacte waarheid. Zo zijn onze gedachten dus ook geen waarheid. Wanneer je dus merkt dat je je druk maakt om het oordeel van de ander: check eens of het eigenlijk wel waar is dat die ander dat zal denken of vinden. Is het echt waar? Weet je het zeker, heel zeker? 100%? En wat doet het met je als je deze gedachte gelooft?

Je zult merken dat het gros van je gepieker gewoon niet waar is en dit dus geen invloed meer hoeft te hebben op je gedachten en gedrag. Vaak geeft dit realiseren al een mega opluchting.

Stap 3 Bevrijdende inzichten

Ik geef je een aantal inzichten en gedachten die mij goed geholpen af te rekenen met dit nare energieslurpende patroon. Ik laat me nu vele malen minder leiden door andermans verwachtingen. Check goed voor jezelf wat jou helpt en vul gerust aan.

1.)    Iedereen is vooral met zichzelf bezig. Dus wanneer jij in je hoofd een heel verhaal maakt wat anderen over je denken zit je buurman met zijn gedachten heel ergens anders. Doorgaans bij zichzelf 😉.  Zolang jij bezig bent met jezelf (en dat ben je als je druk bent met wat anderen over je denken) heb je de focus op jezelf en niet de ander. En laat dit nou bij de meeste mensen het geval zijn…

2.)    Heb ik invloed op wat de ander over me denkt? Nee dat heb je niet. Wat je doet is invullen wat de ander denkt maar het daadwerkelijk beïnvloeden van iemands gedachten of mening is vrijwel onmogelijk.

3.)    Waarom is het zo belangrijk voor me dat x – dit van me denkt? Waarom is het belangrijk voor je dat je collega’s vinden dat je hard werkt en nergens nee tegen zegt? Wat zou er gebeuren als ze dit niet van je denken? En waar om is dat dan belangrijk? Vraag eens 5x door met waarom? En dan kom je er vaak achter waar jouw (belemmerende) overtuiging vandaan komt of welke waarde hier voor jou wordt aangetast.

4.)    Formuleer je kernwaarden: bepaal voor jou wat het belangrijkst is in jouw leven. Naar welke waarden wil jij graag leven? Zie je kernwaarden als een krachtig kompas dat je gebruikt om keuzes te maken.

5.)    Welke relatie is belangrijker voor je? Die met de ander of die met jezelf? Wanneer je voorbij gaat aan je eigen waarden of je eigen grenzen: wat is belangrijker voor je? Wanneer je vooral druk bent een ander tevreden te houden ben je meestal zelf degene die hier de rekening voor betaalt.  

6.)    Als die ander oordeelt over jou: over wie zegt dit meer? Over jou of over de ander? Realiseer je dat als iemand “kritiek” op je heeft dit vaak iets is wat ander ook over zichzelf denkt. Dat die kritiek waar is kun je dus net als bij stap 2 betwisten.

7.)    We houden allemaal van authenticiteit. Hoe meer jij handelt vanuit wie jij bent en je dus minder aanpast aan andermans verwachtingen, hoe authentieker je bent hoe meer je in de praktijk wordt gewaardeerd. Je staat dan letterlijk in je eigen kracht. Dus hoe goed het ook lijkt om je aan te passen, de meeste mensen voelen het haarfijn aan als je niet jezelf bent en dat werkt meestal niet in je voordeel.

4. Leer en integreer

Hoe vaker je deze stappen doorloopt hoe meer je je dit eigen maakt en hoe bevrijdender je je zult voelen. Zie het als trainen voor een marathon: hoe vaker je traint, hoe beter je er in wordt en hoe soepeler het gaat.

Maak ik me nooit meer druk om de mening van een ander? Natuurlijk wel! Iedereen doet dit namelijk. Patronen die zich jaren hebben ingesleten verander je niet overnight. Het blijft een kwestie van bewust zijn. Dus zo nu en dan merk ik dat ik me druk maak om wat een ander denkt. Vaak voel ik dat al heel snel en kan ik direct een andere route kiezen. Dit was jaren geleden wel anders. Ik ben te vaak over mijn eigen grenzen gegaan, puur om aan de verwachtingen te voldoen. Het is een van de meest waardevolle vaardigheden die ik mezelf heb aangeleerd om mijn stress niveau drastisch aan te pakken. En even for the record: dan bedoel ik niet dat ik als een ego trippende aso alleen nog maar rekening met mezelf hou. Het betekent dat ik me minder laat leiden door wat anderen er (mogelijk) van vinden.

Wil jij ook meer rust en minder stress in je drukke leven maar zie je even niet hoe je dit kunt realiseren? Ik bied je gegarandeerd een ander perspectief zodat je hierin anders gaat handelen. Meer rust, meer energie en (werk) plezier Plan gerust een inzicht sessie met me in via: