Concrete tips om je in 2019 minder druk te maken

Onlangs werd ik door het AD geinterviewd over het nummer 1 goede voornemen voor 2019: “minder druk maken”. In deze blog deel ik concrete tips hoe je dit voornemen vast houdt en zodat je je daadwerkelijk dit jaar minder druk gaat maken.

Hoe gaat het met je? “Druk”. Hoe vaak hoor jij jezelf of anderen dit antwoord geven? “Druk” lijkt het nieuwe “goed” te worden. Druk zijn is de norm. Als je niet druk bent dan zal er vast iets met je aan de hand zijn, toch? En toch geloof ik dat er weinig mensen zijn die diep in hun hart heel druk willen zijn. Het lijkt eerder iets dat ons “overkomt". Veel mensen die ik spreek verlangen diep van binnen naar meer rust en vrijheid. Niet voor niets is je minder druk maken goed voornemen nummer 1. Maar hoe doe je dit? is dan ook om je niet meer zo druk te maken. Hoe dit je dit?

Maak het belangrijk – besluit dat je minder druk wilt zijn

Het begint met een intentie en een besluit. Als jij je in 2019 minder druk wilt zijn is het zaak dat je dit voor jezelf belangrijk maakt. Dat je hier aandacht aan gaat besteden. En dat je ook bereid bent om beslissingen te nemen die bij gaan dragen aan minder drukte ervaren. Je komt pas echt in actie als je besluit dat je iets wilt veranderen en je je hier een bepaalde periode aan committeert. Hoe groot is jouw wens om minder druk te zijn in 2019?

Werk met een thema in plaats van een goed voornemen

Een handige truc is om met een thema te gaan werken, in plaats van een goed voornemen. Om de simpele reden dat het goede voornemen vooraf focust op het resultaat. En als dit resultaat dan niet snel genoeg zichtbaar of voelbaar is en daarmee onze motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Een thema werkt meer als een soort richting aanwijzer.  en

Dus bijvoorbeeld: het eerste kwartaal van 2019 staat in het teken van: meer rust, of meer vrijheid. Dit thema stel je centraal in dagelijkse beslissingen en geeft je daarmee focus. Zorg dat dit thema voor jou goed aansluit bij wat je wilt bereiken. Dan werkt het als een mangeet. Trust me, als je dit structureel doet dan zet je steeds kleine stapjes in de juiste richting en vergoot je daarmee de kans van slagen. Overkoepelend helpt een jaar thema ook. Waar gaat het jaar 2019 voor jou over als het voor het zeggen hebt?

Maak “minder druk maken” concreet.

Minder druk is nog een vrij breed begrip. Het is zaak dat jij nagaat waar jij minder druk wilt ervaren.  Waar zou jij het aan merken dat je minder druk bent? Wat zou je dit opleveren? Wat kost het je als je de huidige staat van druk zijn doortrekt?

Maak je een voorstelling van hoe “minder druk” voor jou er dan uit ziet. Wat doe je dan meer of juist minder? Waar geef je dan minder of juist meer tijd, aandacht en energie aan? Wat is realistisch en haalbaar in deze fase van je leven? Zorg ervoor dat je meer een breakdown maakt van het grote, brede begrip “minder druk maken” naar een concretere doorvertaling in de praktijk. Dan wordt het namelijk ook duidelijker waar de obstakels en blokkades zitten om dit te bereiken. En juist daaraan kun je vervolgens werken.

Onderzoek

Ga na wat er tussen nu en de gewenste situatie in staat. Waar ben je nu heel druk mee waar je straks minder aandacht aan wilt geven? Welke bezigheden of personen krijgen nu meer aandacht dan je ze eigenlijk wilt geven? Waar kun je tijd een aandacht winnen om zo minder druk te zijn?

Een voorbeeld: je wilt graag meer tijd besteden aan je sociale contacten. Echte tijd en aandacht en elkaar vaker zien. Maar je hebt het zo druk. Ga dan bijvoorbeeld eens na hoeveel tijd jij dagelijks besteed op je telefoon of social media of Netflix zappend op de bank? Wat levert je dat concreet op? En in hoeverre draagt dit bij aan jouw thema?

Of hoeveel tijd besteed je aan werk of klussen die jij niet per se hoeft te doen? Maar ook: hoeveel aandacht besteed je aan onderwerpen die je niet helpen? Hoeveel tijd pieker je over het verleden of de toekomst? Het is belangrijk om in kaart te brengen waar je nu dus “onnodig”druk bent en je dus voor jezelf ruimte kunt winnen.

Maak een plan en zoek een accountability partner

Zodra je weet waar je winst te behalen is kun je een plan gaan maken. Wat ga je concreet anders doen? Welke eerste en kleine stappen ga je zetten? En welke afspraak maak je met jezelf? Deel jouw afspraken met jezelf ook met iemand in jouw omgeving die jou hierop aan kan spreken. Een stok achter de deur is mega waardevol en vergroot de kans van slagen.

Kijk aan welke knoppen je kunt draaien en stel hiervoor “rituelen”in. Dus bijvoorbeeld elke dag ga ik na de lunch naar buiten om te wandelen. Of: ik maak elke dag 15 minuten vrij om even te niks, mediteren of wat dan voor jou ook ontspannend werkt. Kleine maar haalbare stappen die je structureel doet. En hier schuilt de secret to succes: maak het niet te groot en onrealistisch. Zet gewoon elke dag een stap die bijdraagt aan jouw thema en enjoy the proces.

Nogmaals: maak echt concrete afspraken wat je anders gaat doen en spreek hiervoor ook een periode met jezelf af. Dus niet 2 weken maar bijvoorbeeld: het eerste kwartaal. Een nieuwe gewoonte aanleren en deze integreren kost gemiddeld namelijk minstens 30-60 dagen.

Conclusie

Kortom: het begint bij een duidelijk verlangen naar verandering. Deze verandering zo concreet mogelijk maken en hier de obstakels een voor een afwerken in een plan. Kleine maar haalbare stappen zettem. Je hebt zoveel meer invloed op het druk zijn dan je zelf denkt! Ik ben benieuwd hoe het je zal vergaan en vind het heel leuk om een berichtje van je te krijgen met jouw ervaringen.