Interview met het Algemeen Dagblad: ‘Minder druk maken’ goed voornemen nummer één, maar hoe?

Eind december werd ik door het AD geinterviewd over het goede voornemen: je minder druk maken. Lees hier het artikel op AD.nl

Niet sporten of afvallen staat dit jaar bovenaan ons lijstje met goede voornemens, maar ons ‘minder druk maken’ krijgt prioriteit komend jaar. Uit onderzoek van ING blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders dit als goed voornemen kiest. Het is voor het eerst dat dit voornemen bovenaan in de top drie staat.

8 op de 10 Nederlanders wil zich in 2019 ‘minder druk maken’, blijkt uit onderzoek onder 1084 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Dat goede voornemen wordt gevolgd door ‘meer sporten/bewegen’ en ‘afvallen’. Concrete doelen werken het best bij het behalen van je goede voornemen. In het geval van meer sporten en bewegen kan dat iets zijn als iedere dinsdag en donderdag naar de sportschool. Als je wilt afvallen kan je gezonder gaan koken iedere avond. Maar hoe vertaal je ‘je minder druk maken’ naar concrete stappen?

De oorzaak van druk en stress kan uit vele verschillende hoeken komen, stelt Marly van Eekeren, stress- en burn-outcoach. ,,Of het nu op het werk is of in de gezinssituatie. Het komt er allemaal op neer dat het tempo van ons leven niet aansluit bij hoe we fysiek gebouwd zijn. We krijgen zo veel prikkels binnen dat ons brein het soms niet allemaal kan verwerken.” Die stroom aan prikkels kan enigszins beperkt worden, maar niet volledig stilgelegd. ,,Onze hersenen krijgen totaal geen rust. Als we pauze nemen van werk, pakken we alsnog onze telefoons erbij.”

Het tempo van ons leven sluit niet aan bij hoe we fysiek gebouwd zijn.
— Marly van Eekeren, Stress- en burn-out coac

Bewustwording

Volgens Van Eekeren begint het bij bewustwording. Het feit dat zoveel Nederlanders dit als goed voornemen kiezen, is al een goede start om dit jaar wél zo'n goed voornemen te halen. ,,Het begint met het besef dat je je te druk maakt. Vervolgens moet je dat besef bevragen: waar maak ik me precies druk om? Waarom maak ik me er druk om? Waar ben ik bang voor? Wat is het ergste dat kan gebeuren?” 

Aan concrete gedachten kun je concrete oplossin­gen hangen.
— Marly van Eekeren, Stress- en burn-out coach

Als dit een moeilijke stap voor je lijkt, denk je nog te abstract. Van Eekeren: ,,Maak je antwoorden ook weer zo concreet mogelijk. Denk dus niet: ,ik maak me te druk omdat ik nog heel veel te doen heb’ maar juist: ‘ik maak me te druk omdat ik voor mijn werk een klus moet binnenhalen, het vuurwerk voor oud en nieuw nog moet inslaan en voor de verjaardag van mijn zus/broer het perfecte cadeau moet vinden’. Aan die concrete gedachten kun je concrete oplossingen hangen, zoals een dag inplannen waarop je op zoek gaat naar vuurwerk en een cadeau, of een strategie bedenken waarmee je die klus op je werk binnenhaalt. Die laatste stap is cruciaal als je echt verschil wilt zien komend jaar.”

Top drie

De afgelopen twee jaar stond ‘minder druk maken’ ook in de top drie van meest genoemde voornemens, maar in 2017 op plek twee en in 2016 op plek drie.